fbpx

Sportcentrum Jubbega

WIJ HELPEN IRIS NOORDZIJ DE PACIFISCHE OCEAAN OVER TE ROEIEN

wij ondersteunen IRIS

1 doel.. 1 missie..

Iris Noordzij heeft 1 missie.. en daarvoor traint zij bij Sportcentrum Jubbega.

Ben je benieuwd wie zij is en waar ze voor traint? Je leest het hier! Ook hebben we een leuke Q&A met haar gehouden!

Mijn naam is Iris Noordzij (1966) en ik heb de smaak van het roeien te pakken gekregen bij sloeproeivereniging Trewes in Aldeboarn. Ik ben al 17 jaar lid van deze vereniging en roei al die tijd op het hoogte niveau. Roeien en ik bleek een goede combinatie: in 2020 roeide ik als eerste Nederlandse vrouw de Atlantische Oceaan over voor het goede doel in 43 dagen en werd met team Atlantic Dutchesses 1ste in de Vrouwen 4 klasse en won daarmee ook de Murden Trofee. In december 2021 deed ik weer mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge voor het goede doel maar nu in de Vrouwen Trio klasse met team Row for IMPACT. Dat is jaar op jaar, een unicum! Ook de tweede oversteek werd gedaan in 43 dagen. Beide keren met de oceaanroeiboot R45 “Queen of Hearts” die ik afgelopen jaar heb kunnen aankopen.

In juni 2023 ga ik weer een nieuwe roei uitdaging aan. De Pacific, de derde roeitocht op rij, van 4300 kilometer. Dit keer met internationaal team Ohana (Hawaïaans voor familie). Marina komt uit Zwitzerland, Paul en Mat komen uit Amerika. Ook nu weer roeien we voor het goede doel.  

Ik ben getrouwd en heb 4 volwassen kinderen, 2 stiefkinderen en een kleinzoon. Verder werk ik als sportmassage therapeut. Op de oceaan ervaart ik een vorm van steady state van meditatie. De oceaan kan ook heel confronterend zijn. Last van de warmte, vermoeidheid, hongerig maar ook heel happy.  Leven in het hier en nu geeft mij een enorme vrijheidsbeleving. Dealen met de elementen, er is immers geen andere keuze. Focus houden en doorzetten. Omdenken: jezelf de gewenste situatie voorhouden ipv blijven hangen in de negativiteit. “Be crazy enough to believe you can do anything in life. And life only comes around once, so do whatever makes you happy, and be around those who make you smile”. Het mooie is dat ik mijn (levens)ervaringen integreer in mijn werk met anderen. Ik wil anderen inspireren en helpen om in beweging te blijven, om nooit jezelf op te geven, trouw te blijven aan je idealen en te gaan voor die dingen die zo belangrijk zijn. Je bent daarin niet alleen. We are Ohana. Denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden.

Q&A MET IRIS NOORDZIJ

Hoe worden de levensmiddelen aan boord verzorgd?

Tijdens de race zijn we selfsupporting, we mogen niets van andere partijen aannemen (raceregels). Naast repen en snoepjes, muesli met melkpoeder, kruiden en couscous nemen we gevriesdroogde maaltijden mee die we aanmaken met gekookt water. Deze zakken zijn licht in gewicht en makkelijker op te bergen dan potjes en blikjes. Totaal 60 kilocalorieen per kilo lichaamsgewicht per dag en dat voor 60 dagen. Voor mij ongeveer 4500 kilocalorien per dag. Dat is echt veel om op te eten. Je moet je voorstellen dat de boot dan ook echt helemaal volgestouwd is met eten.

Helaas kan ik al na een paar dagen merken dat mijn smaak gaat veranderen. Heel apart. Wat in de trainingen nog lekker is, gaat misschien wel tegenstaan als je eenmaal op de oceaan zit. Ik val dan meestal ook zo’n 10 kilo af. Daarom is variatie heel belangrijk en kan er een levendige ruilhandel ontstaan tussen je teamgenoten. Wie wil een zak spaghetti bolognese??

Lege verpakkingen bewaren we en dat wordt na de finish gecontroleerd.

Drinkwater maken we zelf van zeewater. Dat doen we 1x per dag en stoppen we in jerrycans. Ongeveer 10 liter per persoon per dag dat is inclusief water om je (haar) te wassen, tanden poetsen, kleding wassen en om de vaat af te spoelen. Natuurlijk gebruiken we minder water als er te weinig zonlicht is om accu’s te vullen voor de watermaker.

Hoe bereid je je trainingsgewijs voor op een oversteek van een oceaan?

De trainingen zijn veelal mentaal (je moet om kunnen gaan met lichamelijk ongemak, discomfort en tegenslagen), dat heb ik eigenlijk gedurende mijn leven en tijdens het sloeproeien geleerd. De bekende man met de hamer die langskomt, soms wel twee of drie keer per wedstrijd…. Lang geen pretje maar het vormt je wel.

De fysieke trainingen zijn in eerste instantie een aantal keer per week gericht op soeplesse, core, kracht en gewoon dagelijks in beweging blijven, beetje duursport erbij. Naarmate de tijd verstrijkt en we richting juni 2023 gaan zullen de roeispecifieke bewegingen belangrijker worden en zal ik meer uren op de roeimachine doorbrengen. Vind ik dat leuk? Nou nee, eigenlijk niet. Best wel saai. Ik laat me graag afleiden. Kijk en daar komt dan het mentale stuk om de hoek kijken; toch op die roeimachine stappen en inspanning leveren, de blik op het schermpje en gaan.

Wat is de shifts indeling van het roeien en blijft deze indeling altijd hetzelfde?

We gaan uit van 2 uren op en 2 uren af, 24 uur lang, dag en nacht, altijd maar door. In de 2 uren rust moet je dus jezelf verzorgen, eten en slapen maar ook nog karweitjes doen aan de boot zoals bijvoorbeeld het water maken en het zout van de zonnepanelen spoelen.

Je kunt een shift indeling van te voren afspreken maar als het onverhoopt niet zo gaat als je wilt zul je in overleg moeten gaan om wat anders te doen. Flexibel zijn en blijven is belangrijk.

Zijn er andere partijen aanwezig die de veiligheid verzorgen?

We zijn allemaal speciaal getraind om te overleven op zee. Navigatie, EHBO, communicatie en wat te doen bij “man-over-boord´ en we zitten altijd vast aan de boot met een lifeline. Er zijn 2 zeilschepen die eventueel bij je zouden kunnen komen maar in principe zie je die niet. We hebben om de dag contact met de organisatie en vaker als dat nodig is.

Hoe gaan jullie om met confilcten aan boord?

Conflicten, ergernissen en er doorheen zitten zijn onderwerpen die we in de voorbereiding al bespreken. Zo hebben we in het huidige team iemand die ons helpt met onze verschillende manieren van communiceren. We kweken daardoor begrip voor elkaar waardoor je veel voorkomende situaties en ergernissen kunt voorkomen. En als het op de oceaan komt tot een conflict dan heeft de captain het laatste woord. Punt uit!

Je hebt al twee oversteken gemaakt. Welke goede doelen heb je gehad en hoeveel hebben jullie in totaal opgehaald?

Elke deelnemer aan deze race heeft 1 of meerdere goede doelen waar ze voor roeien. Meestal gaat het om het ophalen van geld, soms voor aandacht en bewustwording. Met de Atlantic Dutchesses hebben we in 2020-2021 de dames klasse gewonnen, we roeiden voor  UMC Utrecht onderzoek aan Het Vrouwenhart en we hebben naast bekendheid voor Het Vrouwenhart ook 27.500 euro voor het onderzoek opgehaald.

In 2021-2022 zat ik in team Row for IMPACT en hebben we ongeveer 12.000 euro voor de Mentelity Foudation opgehaald.

In juni 2023 ga ik met team Ohana, de Pacific (Stille Oceaan) roeien. We roeien voor K9for Warriors in Florida.

Wat zijn doelen van de organisatie waar jullie het geld voor ophalen?

Vorig jaar is er een team geweest die bijna een miljoen dollar heeft opgehaald en zo is er een centrum gebouwd waar geredde asiel honden worden opgeleid als hulphond voor mensen met Post Traumatisch Stress Disorder. Dit centrum draait nu. Wij willen hier een vervolg aan geven door een logeerhuis te bouwen waar de mensen die eigenaar worden van zo’n hond, kunnen logeren als hond en mens met elkaar in training zijn. Het uiteindelijke doel is om suicide bij deze doelgroep te voorkomen. 

Let je specifieke voeding, wat neem je mee?

In mijn dagelijks leven probeer ik erop te letten dat ik niet te veel suikers binnen krijg en dat ik voldoende water drink. Maar als ik veel train dan neem ik af en toe wel eens een koekje of snoepje ofzo. Verder kook en eet ik graag vers, liefst uit eigen tuin, en vermijd ik toevoegingen die in kant en klaar eten zit. Ik neem ook wel eens een eiwitshake maar ik ben er nog steeds niet over uit wat dat nu precies voor mij doet behalve dan dat ik er nu eentje heb die lekker is. En als het lekker is dan zal er wel weer suiker in zitten, leert de ervaring.

Op de oceaan maakt het eigenlijk niet uit wat ik eet, als ik het maar veel eet. Of ik dat nu lekker vind of niet, eten moet. Drinken idem. De inspanning is continue en mijn stofwisseling blijft “aan“ staan.

Kan je contact leggen met je vrienden/familie?

We hebben zonnepanelen die stroom opwekken voor de Lithium accu’s. Zo kunnen we de watermaker, navigatie apparatuur en communicatie apparatuur gebruiken. We hebben een satelliet telefoon met gesponsord abonnement aan boord waarmee we af en toe zelf naar huis kunnen bellen. Thuis kan eigelijk niet naar ons bellen want dat kost ongeveer 8 dollar per minuut. We hebben ook een Bgan aan boord, die maakt een soort van WiFi verbinding met de sateliet waarmee we beelden kunnen versturen. Als we de satelliet kunnen vinden tenminste want dat is nog lang niet overal zo makkelijk. Het systeem is traag. Een filmpje van 30 seconden kan wel 10 minuten kosten om te versturen. Al die tijd moet je de Bgan in de lucht houden en richten op de satelliet en dat is tijd die je dan niet hebt om te rusten of te slapen.

Waarom kies je Sportcentrum Jubbega als trainingsplek?

Ik ben vorig jaar weer terug verhuisd naar mijn ouderlijk huis in Jubbega en zodoende kwam ik bij sportcentrum Jubbega terecht. Heel gezellig en laagdrempelig. Onder leiding van Thijs werk ik aan mijn sportspecifieke trainingen. Hij is er voor mij met deskundig advies maar ook als het weer even oersaai voor mij is 😊

BLIJF IRIS VOLGEN VIA:

Locatie

Ericalaan 24A 
8411 AK Jubbega, Nederland

Openingstijden

MA-VRIJ 09:00-21:00

ZA: 10:00 – 12:30

ZO: gesloten

Contact

Telefoon: +31 6 27 57 10 01
Email: info@sportcentrumjubbega.nl

Sportcentrum Jubbega ©2022 – Website gerealiseerd door Foxibility